Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de Cultuurfabriek.

Verkiezing gemeenteraad 2022: Laat Cultuur bloeien

De Cultuurfabriek vraagt de aandacht van de politieke partijen in Voorschoten om in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 cultuur een prominente plaats te geven. Een sterke culturele sector maakt van Voorschoten een vitale en levendige gemeente.

Voorschoten telt vele culturele organisaties. Dit is iets waar we als dorp trots op mogen zijn. De Cultuurfabriek wil de politieke partijen stimuleren op verschillende manieren extra aandacht geven aan de thema’s Cultuurparticipatie en School en omgeving. In Laat cultuur bloeien (pdf) hebben we verteld waarom. We bieden de politieke partijen concrete doelen. De doelen zijn:

Meedoen en beleven

Iedereen mag proeven van kunst en cultuur. Bijvoorbeeld wanneer school een kunst- en cultuurmenu binnen het les- en onderwijsplan opneemt. Maar ook door activiteiten uit het menu in samenwerking met Voorschotense cultuuraanbieders een plek te geven buiten schooltijd

Cultuurparticipatie (vanaf 2023)

 • In het centrum van Voorschoten komt een muziektent waar van april tot en met oktober activiteiten worden georganiseerd
 • Naast financiële ondersteuning door de gemeente Voorschoten maakt ook het Volwassenenfonds sport en cultuur het mogelijk voor mensen van 18 jaar en ouder (met beperkte financiële middelen) om mee te doen aan activiteiten als zwemles, muziekles, fitness, voetbal, theater- of danslessen
 • Elk jaar is er een intercultureel festival met muziek, dans en eten voor jong en oud Verbinding en samenwerking

School en omgeving

Medio 2022:

 • Iedere leerling op de basisschool kan het dorpslied “Parel aan de Vliet” zingen. Een eerste gezamenlijk optreden, in samenwerking met de Cultuurfabriek, vindt plaats tijdens Het Weekend van Voorschoten op 10 september 2022

Vanaf 2023:

 • Met een kunst- en cultuurmenu maakt elk kind jaarlijks kennis met professionele kunst en met de culturele omgeving buiten school. Voor iedere klas wordt er jaarlijks één of twee activiteiten georganiseerd met lesmateriaal
 • Elke basisschool heeft/organiseert elk jaar minimaal één culturele activiteit in samenwerking met één of meer culturele organisaties uit Voorschoten. De leerlingen zijn actief betrokken bij de uitvoering van de activiteit die bijvoorbeeld over (de geschiedenis van) Voorschoten kan gaan
 • Kinderen uit groep 7 en 8 wonen elk jaar een gratis voorstelling, concert, tentoonstelling, workshop of repetitie van een Voorschotense culturele organisatie bij
 • Jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar worden op het voortgezet onderwijs gestimuleerd om aan te sluiten bij culturele organisaties in Voorschoten
 • Het aantal culturele organisaties dat deelneemt aan Voorschoten4Kids neemt jaarlijks toe
 • Naast financiële ondersteuning door de gemeente Voorschoten maakt ook het Jeugdfonds Sport en Cultuur het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met beperkte financiële middelen toch mee kunnen doen met voetbal, muziekles, turnen, streetdance, judo, theaterles, of een andere sportieve of creatieve activiteit.

Verbinding en samenwerking

Door verbinding en samenwerking met culturele organisaties, maatschappelijke-, zorg -, sport-, onderwijs- en toeristische organisaties versterken organisaties zichzelf, elkaar èn cultureel Voorschoten.

Cultuurparticipatie (vanaf 2023)

 • Er komen samenwerkingen tot stand tussen zoveel mogelijk culturele organisaties in Voorschoten op het gebied van afstemming van evenementen, gebruik van materiaal, promotie, enz.
 • Nieuwe evenementen ontstaan door samenwerking tussen sport, welzijn, zorg en cultuur
 • In de wijken en voor verzorgingshuizen worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd (in samenwerking met buurthuizen, ouderen, jongeren, culturele organisaties, ondernemers, enz.)

 

Talentontwikkeling

Jong en oud talent wordt herkend, begeleid en gestimuleerd. Door het beschikbaar maken van het netwerk, ontwikkeltrajecten aan te bieden en de talenten een podium te geven.

 

School en omgeving (vanaf 2023)

 • Wanneer vakleerkrachten bij een leerling op school talent van een culturele uiting (muziek, zang, schrijven, theater, enz.) vaststellen zoeken zij, zo mogelijk, contact met Voorschotense culturele organisaties voor verdere ontwikkeling
 • Cultureel jong talent uit Voorschoten wordt vanuit de gemeente gestimuleerd zich verder te ontwikkelen
 • Maandelijks is er voor de jonge talenten uit Voorschoten een cultureel open podium; zo mogelijk georganiseerd door jongeren

Promotie 

We geven cultuur kleur, kleden het aan en bieden alle activiteiten een platform zodat ze zichtbaar worden. We zorgen dat cultuur aantrekkelijk blijft. Denk aan evenementen met gekoppelde prijsvragen, sport- en cultuurprijs-uitreikingen.

Cultuurparticipatie (vanaf 2023)

 • Via een prijsvraag komt naar voren waar Voorschoten op cultureel gebied zich voor moet inzetten om zichzelf te promoten (bijvoorbeeld: schrijversdorp, verenigingsdorp, kunstdorp)
 • Elke twee jaar wordt de sport- en cultuurprijs voor amateurorganisaties uitgereikt
 • Er komt één website waar alle activiteiten van organisaties in Voorschoten te vinden zijn
 • De toegankelijkheid, zichtbaarheid en erkenning van cultuur wordt vergroot door regelmatige promotie, het aanbieden van gratis concerten, gratis lessen, subsidiëring van contributie, beschikbaar stellen van toegangskaarten bij de voedselbank, strippenkaarten voor lessen, enz.

School en omgeving (vanaf 2023)

 • Elke twee jaar is er een sport- en cultuurprijs voor jongeren uit Voorschoten

 

Inspiratie opdoen ?

Ter inspiratie geven wij u hier een aantal voorbeelden die betrekking hebben op Cultuurparticipatie en School en omgeving.

Ga naar de inhoud

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten