Onze visie is dat deelnemen aan culturele activiteiten, als uitvoerende of als bezoeker, bijdraagt aan groei, ontwikkeling en geluk. Wij stimuleren participatie, verbinding en samenwerking door het inzetten van onze expertise op het gebied van communicatie, promotie en PR. Zo behartigen we de belangen van culturele organisaties in Voorschoten en dragen wij bij aan de maatschappelijke agenda. Hieronder lees je over onze activiteiten.
Wil je nog meer weten? Lees dan ons jaarverslag.
Organiseren van activiteiten
De Cultuurfabriek zorgt ervoor dat deelnemende organisaties betrokken raken bij elkaars activiteiten en gezamenlijke activiteiten die worden georganiseerd door de Cultuurfabriek. Door Individuele activiteiten te combineren wordt een breder publiek bereikt.
Dat gebeurt bijvoorbeeld voor de Cultuurmarkt (samenwerking met Weekend), Beleven & Ontmoeten in de kersttijd (soms samenwerking met de Centrumondernemers), Cultuurproeverij (samenwerking met Museum van Voorschoten en Gemeente Voorschoten).
Promotie van culturele activiteiten
De Cultuurfabriek gelooft dat culturele organisaties een groter publiek kunnen bereiken door middel van gezamenlijke promotie. Daarom besteedt de Cultuurfabriek aandacht aan het promoten van lokale culturele initiatieven. De Cultuurfabriek heeft verschillende mogelijkheden om deze promotie uit te voeren zoals via eigen (online) kanalen, maar ook via lokale media. Doel is het gezamenlijke netwerk van leden van de Cultuurfabriek zo efficiënt mogelijk in te zetten voor alle leden en tegelijkertijd inwoners van de regio op de hoogte te houden van culturele activiteiten.
Netwerkbijeenkomsten
De netwerkbijeenkomsten worden in een jaar minstens drie keer gehouden. Soms met alleen de culturele organisaties, soms samen met sport-en vrijwilligersorganisaties en buurthuizen en soms met een spreker voor een breed publiek. Door het delen en combineren van verschillende activiteiten kan een breder publiek worden bereikt. Voor de leden van de deelnemende organisaties organiseert de Cultuurfabriek jaarlijks de Cultuurparty. Zo komen de leden van de leden van de Cultuurfabriek onderling met elkaar in contact.
Belangenbehartiging
De Cultuurfabriek fungeert als behartiger van de lokale, culturele sector. Vanuit een centraal punt worden de algemene belangen van de deelnemende organisaties bij de gemeente en andere instanties onder de aandacht gebracht en bekeken of er invloed mogelijk is op het gevoerde beleid. In 2022 was het organiseren van een cultuurdebat voorafgaand aan de gemeenteraadverkiezingen bedoeld om culturele thema’s op de agenda van de gemeente te krijgen. Verder is mede dankzij de Cultuurfabriek de Cultuurvisie tot stand gekomen, is er een cultuurcoördinator aangesteld en worden er inhoudelijke gesprekken gevoerd met wethouders en ambtenaren over onderwerpen als subsidiebeleid, culturele accommodaties, betrekken jongeren bij cultuur in Voorschoten.
Samenwerking met andere sectoren
De Cultuurfabriek zorgt ervoor dat deelnemende organisaties betrokken raken bij elkaars activiteiten en met activiteiten in andere sectoren, zoals sport, welzijn, zorg, toerisme. Zo kunnen Individuele activiteiten gecombineerd worden waardoor organisaties een breder publiek bereiken.
Zo wordt er samengewerkt met de Sporttafel, Het Weekend van Voorschoten, de Gemeente Voorschoten, Voorschoten voor Elkaar, Centrumondernemers. Concrete voorbeelden zijn de Voorschoten Awards (Sport-, cultuur- en vrijwilligersprijzen, Odense-huis-Orkest, Het Weekend van Voorschoten in september, optredens in centrum van Voorschoten.
School en omgeving
Het is van groot belang dat scholen, naast het aanbieden van cultuureducatie, duurzaam samenwerken met hun omgeving. Onder andere in het culturele veld. Daardoor ontstaat er verbinding tussen cultuureducatie op school en buiten school wat kan leiden tot nieuwe (inter)culturele evenementen en cultuurparticipatie.
Samen met de Cultuureducatiegroep in Holland Rijnland vinden er in 2023 oriënterende gesprekken plaats met directeuren van de 8 basisscholen in Voorschoten om te komen tot een gezamenlijk project. De bedoeling van zo’n project is aan de hand van een Voorschotens thema verbinding tot stand te brengen tussen cultuureducatie op school en een Voorschotense culturele organisatie, bijvoorbeeld door een orkest(je) in de klas tesamen te stellen, te schilderen, te zingen in een koor, enz. Na de oriëntatiefase vindt de uitvoering plaats op school met afsluitend een festival medio 2024.