Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de Cultuurfabriek.

Voorschotense Krant: Eerste Voorschotense kerstscratch smaakt naar meer

Voorschotense Krant:

Eerste Voorschotense Kerstscratch smaakt naar meer

Wellicht heeft de Cultuurfabriek een nieuwe traditie in het leven geroepen. De allereerste Voorschotense Kerstscratch gisteren was een groot succes. Ruim 60 zangers en musici en ruim 100 toeschouwers maakten er in de Dorpskerk een echt kerstfeestje van.

‘Een Kerstscratch is een evenement waarbij je voor het eerst de muziek ziet, twee uur oefent en een optreden geeft’, zegt dirigente Maria Rosenmöller. ‘Vroeger heette dat een play-in, nu een scratch.’ Maria is als sopraansoliste regelmatig in uitvoeringen in binnen- en buitenland te horen. Daarnaast is ze onder andere dirigente van het Vocaal Vrouwenensemble Vox Clara en cantrix van de Protestantse Gemeente in Voorschoten. ‘Natuurlijk is het na twee uur niet perfect maar we hebben samen een heel goed resultaat neer kunnen zetten.’

Vanaf de eerste oproep van de Cultuurfabriek stroomden de aanmeldingen binnen. Musici van Sinfoniëtta, Harmonie Voorschoten, Laurentius concertorkest en meer. Maar ook zangers van Exultate Deo, de Cantorij en gewoon inwoners die mee wilden zingen en spelen. Zo zaten wethouder Hans van der Elst (trompet) van Voorschoten Lokaal en Conny van der Krogt (saxofoon) van GroenLinks broederlijk naast elkaar in de blazerssectie terwijl achter hen CDA-raadslid Cees Bremmer het koor versterkte.

Op het programma bekende liedjes als Stille Nacht, Joy to the World en Hark the Herald Angel Sing maar ook een prachtig en vooral ontroerend Kerstlied uit Ierland waarbij de violisten de hoofdrol speelden. Als afsluiter werd het wat onbekende maar niettemin heel leuke Christmas in the Old Man’s Hat gebracht.

Een enkele valse start daargelaten, waarbij de dirigente de boel even stil zette en opnieuw begon waarna de harmonie tussen muziek en zangers weer helemaal terug was, klonk het optreden als een klok. ‘Het was een uitdaging’, zegt een blije Maria Rosenmöller na afloop. ‘Iedere deelnemer was welkom maar dat betekende wel dat er een balans moest worden gevonden tussen de verschillende muziekinstrumenten. Een ukelele klinkt bijvoorbeeld veel zachter dan een tenorsax. Daar moet je rekening mee houden.’

En dat lukte de dirigente en alle deelnemers. Wethouder Hans van der Elst was enthousiast. ‘Als jullie dit volgend jaar weer doen, ben ik er bij!’, liet hij Maria na afloop weten. En hij was niet de enige. De traditie is overduidelijk in de maak.

Na afloop bedankte Cultuurfabriek voorzitter Edgar van der Krogt niet alleen Maria maar ook Babs van der Schoot, beheerder van de Dorpskerk, pianiste Nelleke de Vries en Muriel Jonk die voor de PR zorg droeg. Alle vier kregen een kerstkrans van Muziekvereniging Laurentius. Ook dit jaar kunnen bij de vereniging weer diverse kerststukken besteld worden.

Foto’s: Voorschotense Krant

Ga naar de inhoud

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten