Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de Cultuurfabriek.

Persbericht: Cultureel Voorschoten is meer dan alleen bibliotheek en bioscoop!

De gemeenteraad van Voorschoten gaat op 10 december 2020 beslissen of de verbouwing van de huidige bibliotheek, een gebouw uit 1937, geschikt is om deze voornamelijk te gebruiken als bibliotheek en bioscoop. Die verbouwing kwam naar de mening van het college van burgemeester en wethouders  als beste uit het haalbaarheidsonderzoek naar een multifunctionele culturele accommodatie. De keus voor de Kruispuntlocatie in het centrum Voorschoten, waar alle culturele organisaties uit Voorschoten een plaats zouden kunnen krijgen, is te duur. De te verbouwen bibliotheek geeft geen mogelijkheden voor het houden van concerten van koren of orkesten, toneel, theater, eindejaarmusicals van scholen enz. enz.

Wat wil de Cultuurfabriek Voorschoten? *

Cultuur is meer dan alleen een bibliotheek en bioscoop! Cultuur is een basis onder het bestaan. Het bloeiende culturele leven en de bewoners van Voorschoten verdienen meer dan een verbouwde bibliotheek, zij verdienen een multifunctioneel gebouw in het centrum van Voorschoten, een plek voor de bibliotheek, bioscoop, concert- en theaterzaal en ruimten voor vrijwilligersorganisaties, cultuur-, welzijn-en zorgorganisaties, grand-café, enz. Met zo’n gebouw in het centrum vergroot je als gemeente de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van Voorschoten en heeft het bovendien een zeer belangrijke toegevoegde economische waarde voor het centrum van Voorschoten. Cultuur draagt bij aan ieders persoonlijke groei, ontwikkeling en geluk en is daardoor medebepalend voor ons algehele welbevinden. Helaas is dit niet in geld uit te drukken en dan is het al gauw te duur.

Historische fout

Als de gemeenteraad kiest voor een verbouwde bibliotheek, dan kiest men voor de weg van de minste weerstand, die alleen ten goede komt aan de Bibliotheek en het Filmtheater en niet aan een veel groter deel van cultureel Voorschoten. De weg van de minste weerstand is alleen in het begin geasfalteerd! De gemeenteraad maakt met deze keuze een historische fout die leidt tot verarming van het culturele leven en van het welzijn van Voorschotenaren.

Kan het ook anders?

Ja zeker! Het zou ook anders kunnen, als de gemeente samen optrekt met de eigenaar van de Kruispuntlocatie in het centrum en hem de gelegenheid geeft om een uitgewerkt plan te maken waarbij ook het belang voor de economie van het centrum wordt betrokken. Een plan zonder verknopingen met andere projecten. De gemeenteraad kan nu geen vergelijking maken omdat de Kruispuntlocatie niet verder bouwtechnisch en financieel is uitgewerkt (alleen ruwe ramingen). De te verbouwen bibliotheek is volledig uitgewerkt. Een vergelijking tussen appels en peren.

Flitspeiling en opbrengsten voor de economie

De gehouden flitspeiling geeft aan dat 73% van de geënquêteerden meer gebruik zou maken van een culturele voorziening als deze voorziening in het centrum is en 82% vindt het (zeer) belangrijk dat een culturele voorziening in het centrum staat. Verder is het een bekend gegeven dat een culturele voorziening een toename van het aantal bezoekers in het centrum met zich meebrengt van 15%-20%. Reken maar uit wat dat betekent voor Voorschoten en vooral de winkeliers in het centrum.

Wilt u meer weten wat de Cultuurfabriek Voorschoten doet, kijk dan op www.cultuurfabriekvoorschoten.nl

*de bibliotheek, ook lid van de Cultuurfabriek, is een andere mening toegedaan.

 

Ga naar de inhoud

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten