Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de Cultuurfabriek.

Sfeerimpressie Cultuurproeverij in Voorschoten op 29 juni in de Dorpskerk.

Tekst Voorschotense Krant/Facebook 30 juni 2024

“Voorschoten stond afgelopen weekend in het teken van cultuur. Vrijdag waren er al diverse concerten en prachtige films, zaterdag begon het allereerste dweilfestival met in de middag de Cultuurproeverij, georganiseerd door de Cultuurfabriek en Museum Voorschoten. Een kleine 300 bezoekers zagen wat er in Voorschoten op cultureel gebied te doen is. 

25 organisaties presenteerden zich in de Dorpskerk. Vorig jaar was de eerste proeverij, bestemd voor de nieuwe inwoners. Dit jaar koos de Cultuurfabriek voor een algemene uitnodiging want de organisatie viert haar eerste lustrum. 

De Cultuurfabriek Voorschoten is ontstaan uit het ‘Netwerk muziekorganisaties Voorschoten’. Er was in 2016 bij de muziekorganisaties een duidelijke behoefte tot samenwerking. In 2017 kwam op initiatief van Eveliene Schoenmakers en Rini Teunissen de 1e Cultuurmarkt tijdens het Weekend van Voorschoten en het uitbrengen van een seizoenbrochure tot stand. De Cultuurfabriek ontwikkelde zich verder om de verschillende culturele organisaties in Voorschoten met elkaar te verbinden en waar nodig hun belangen te behartigen. In juli 2019 werd de Cultuurfabriek officieel een vereniging met leden. 

‘Een onmisbaar platform en gesprekspartner voor de gemeente’, zei wethouder Hans van der Elst. ‘Kijk alleen maar naar alle activiteiten tijdens Het Weekend en de Voorschoten Awards maar ook op het gebied van educatie met ‘Verwonder om de hoek’. Niet alleen de organisaties hebben zich verenigd, er is ook veel aandacht voor alle vrijwilligers en dat is heel belangrijk.’ Voorzitter Edgar van der Krogt ontving een karaf van de gemeente als felicitatie.

Wethouder Paul de Bruijn kwam vertellen over het nieuwe cultureel centrum in Het Kruispunt. Er zijn weer nieuwe plannen en ‘we hebben er alle vertrouwen in dat het dit keer wel gaat lukken’, weet hij. Naast woningen komt er in de kerk een theaterzaal met twee extra repetitieruimtes, een foyer en horeca. ‘De eigenaar van de kerk heeft een hart voor Voorschoten en erfgoed en de onderhandelingen met alle partijen, waaronder de cultuurfabriek, gaan goed. We zijn nog nooit zo eensgezind geweest.’ De wethouder had ook de tekeningen meegenomen.

Naast informatie konden de bezoekers ook genieten van optredens van onder andere Giselle More than Dance, Kinderkoor van Maria Rosenmöller. Sinfonietta Voorschoten,  Dansgroep Kuwung Kuwung II en Muziekschool Wolthuis”

De laatste drie foto’s zijn gemaakt door de Voorschotense krant

De Cultuurproeverij is mede mogelijk gemaakt door Stichting Louise de Lang- van Schaik (Oud Woelwijck), Fonds 1818, gemeente Voorschoten, Museum Voorschoten en de Cultuurfabriek Voorschoten.

Ga naar de inhoud

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten